SYKKELTUR LANGS ATLANTERHAVSVEIEN


Thor Hushovd har Atlanterhavsveien på sin topp 5 liste over sykkelruter i Norge. Atlanterhavsveien er en av de mest besøkte naturattraksjoner i Norge, og en av 18 nasjonale turistveier i Norge. Fra starten på Averøy og til fiskeværet Bud er det 36 km. Med mulighet til mange avstikkere langs ruten – et eldorado for opplevelser. Vi tilbyr hjelp til planlegging av sykkelturer, arrangere turer med overnatting og bespisning, utleie av sykler og tilby logistikk langs Atlanterhavsveien og Atlanterhavsruta. Gjennom samarbeide med andre kan tilby sykkelturer i mer ulendt terreng.

Tar man hele turen har vi en anbefalt rute hvor det kan legges inn mange flotte stopp på veien. Er det ønskelig kan både lunsj og middag nytes på turen.

Geitøya – herfra går det på sommeren båt over til Håholmen Havstuer. Håholmen Havstuer består av 25 bygninger, fordelt på hovedbygning, møterom, hotellrom, kro, restaurant og museum. Her ferdes gjestene mellom bygningene akkurat som i gamledagers levende værsamfunn.

Utsiktstien – svevestien på Eldhusøya er en rundtur som passer alle og er åpen hele året. Visst er det fint i sol, men opplevelsene kan være like sterke en ruskeværsdag.  I sommerhalvåret er kafeen, med vinduer som en blinkende sildestim, åpen for besøk. Hele Atlanterhavsvegen er et imponerende byggverk med sine sju bruer som går over holmer og skjær. Den største brua Storseisundbrua er selve kjennemerket på strekningen og strekker seg fra Eide til Averøy.

Utsiktpunktet i Askevågen gir mulighet for nærkontakt med Atlanterhavet. Det ligger ytterst på moloen med glassvegger rundt som beskytter mot vær og bølgesprut. Det lille utsiktspunktet gir rundskue utover hav og skjærgård, og innover mot land og fjell. Langs ruten finnes det flere kyststier det er verd å se nærmere på. Men nedom Farstasanden må du.

Kjeksa – Fra rasteplassen er det storslagen utsikt til skipsleia, storhavet og Hustadvika, det mest beryktede havstykket i Norge. Sti og trapper leder ned til sjøkanten og fiskeplasser i fjæra.

Turen kan avsluttes i Bud. På 15-1600-tallet var Bud det største handelsstedet mellom Bergen og Trondheim. Det siste riksmøtet i Norge ble holdt her i 1533 under ledelse av erkebiskop Olav Engelbrektsson. I dag er Bud fortsatt et aktivt og sjarmerende fiskevær med fiskerestaurant og Bud museum – Ergan kystfort. Tysk kystfort bygd i krigsårene 1940-45, i dag restaurert som et krigsminnemuseum. Utstillinger av lokale og regionale begivenheter fra 2. verdenskrig. Ergan er også et flott utsiktspunkt over fiskeværet Bud og Hustadvika.

Varighet:

2 timer – til en dag

Klær:

Etter vær og vind

Sesong:

Hele året

Skotøy:

Etter vær og vind

Fysikk:

Normal

Andre ting: